MUSEUM- RESTAURANT LANDGOED FRAEYLEMABORG TE SLOCHTEREN – Hoofdweg 30
Het is het Downton Abbey van het Groninger platteland: de Fraeylemaborg in SLOCHTEREN. En je kunt het weer bekijken! De borg is ingericht alsof de laatste bewoonster, jonkvrouw Louise Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren, pas gisteren de deur achter zich dicht trok in plaats van vijftig jaar geleden. Genieten dus, net als op het landgoed met het uitgestrekte Slochterbos of bij restaurant De Boerderij Fraeylemaborg op het voorterrein.
Afstand tot camperplek Duurswoldje 2,5 km.
Openingstijden:
museum; RESERVEREN IS NIET NODIG! Maandag Gesloten Di t/m Vr 10:00 – 17:00 uur. Za & Zo 13:00 – 17:00 uur (Voor een volledige agenda en impressie van de activiteiten scroll naar beneden)
restaurant/grand café de Boerderij Fraeylemaborg; di -t/m vr van 11.00-17.00 uur
De Fraeylemaborg in Slochteren is gelegen op een landgoed van ruim 23 hectare. Het borggebouw ontstond meer dan zeven eeuwen geleden en kreeg aan het eind van de 18de eeuw haar huidige uiterlijk. Het park, deels naar ontwerp van G.A. Blum en L.P. Roodbaard, is aangelegd in Engelse landschapsstijl. Hierbij zijn restanten van de formele barokke aanleg bewaard gebleven, zoals de karakteristieke middenas. Op het voorterrein staat het schathuis waarin nu een restaurant is gevestigd. Er tegenover staat het koetshuis waarin zich de museumwinkel en de expositieruimtes bevinden. In de oranjerie vindt u een speelse presentatie over de ontwikkeling van het park, vanaf de IJstijd tot heden. In het park staan 17de en 18de -eeuwse zandstenen tuinornamenten.
De borg werd in de middeleeuwen als steenhuis gesticht en groeide uit tot een imponerend gebouw met invloedrijke bewoners. De laatste bewoners, de familie Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren, verkochten de borg in 1972 aan de Gerrit van Houten Stichting.
Na restauratie werd de Fraeylemaborg museum. De vertrekken laten het tijdsbeeld tot het midden van de 20ste eeuw zien, de laatste fase van de particuliere bewoning. De Grote Zaal wordt gebruikt voor concerten en ontvangsten, terwijl de Kleine Zaal in gebruik is als trouwzaal.
U kunt hier hier een leuke tekenfilm bekijken waarin de geschiedenis van het landgoed in kort bestek wordt weergegeven.
DE ENGELSE LANDSCHAPSTUIN
Was er eerst voornamelijk een gebruikstuin, eind 17e eeuw legt eigenaar Piccardt de basis van de huidige tuin met lange barokke zichtassen, de langste van Nederland. Hij verkeerde aan het hof van Lodewijk XIV en was bevriend met Willem III. Waarschijnlijk heeft hij de tuinen van hun paleizen voor ogen gehad.
De formele aanleg is in de19e eeuw uitgebreid in de wat lossere Engelse landschapsstijl, maar de oorspronkelijke opzet blijft gehandhaafd. Later is de Engelse tuin nog verder uitgebreid. Vooral het bosachtige karakter (het ‘Slochterbos’) is kenmerkend voor de Fraeylemaborg.
FOLLIES
In het landschapspark staan verschillende Follies opgesteld. Follies zijn rare, romantische bouwsels die in een Engelse landschapspark als dat van de Fraeylemaborg de belevingswaarde verhoogden.
- 1 APRIL tot 30 APRIL 2025 – STINZENPLANTENTWANDELING DOOR HET BOS
Deze bijzondere voorjaarsbloeiers zijn bolgewassen die door de borg bewoners door de eeuwen heen zijn aangeplant. De vindplaatsen rondom de borg zijn gemarkeerd.
- zondag 9 april 2025 – PAAS PUZZEL/SPEURTOCHT paaseieren zoeken en andere activiteiten voor kinderen tot 8 jaar.
- 21 april 2025 – Tuin en lifestyle Fair van 11.00-17.00 uur