GRONINGER BORGENPAD

GRONINGER BORGENPAD – Wandelen rondom de borgen

De rondwandelingen starten en eindigen allemaal bij een borg. Wandelaars zijn verrast door de vele nieuwe en mooie paadjes in deze rondwandelingen. Na Coendersborg, Nienoord, Allersmaborg, Verhildersum, Menkemaborg/Rensumaborg en Ewsum is nu ook de rondwandeling Fraeylemaborg klaar: https://groningerborgenpad.nl/rondwandelingen/

 

 

 

 

 

 

 

Het Groninger Borgenpad is een lange afstandswandeling door de provincie Groningen met als cultuurhistorisch thema de borgen. Er zijn twintig etappes die door de verschillende landschappen van het Westerkwartier, Hunsingo, Fivelingo, Oldambt en Westerwolde voeren.

De wandelingen gaan langs alle borgen van Groningen en langs kerken die vaak nauw verbonden waren met de bewoners van de borgen. Natuurlijk zijn de mooiste routes gekozen en gaat de wandeling door menig natuurterrein van het Groninger Landschap of Staatsbosbeheer.

Op de website staat wat er onderweg cultuurhistorisch valt te genieten.

De route kan het hele jaar worden gelopen. Routebeschrijvingen en kaarten zijn gratis. De routekaarten zijn op de mobiele telefoon te raadplegen.

 

T

Rondje Harkstede

In combinatie met één van de aantrekkelijke fietsroutes vanaf de camperplek in het buitengebied rond Slochteren is het “Rondje Harkstede” een aanrader.

Tot en met 30 november heeft u de gelegenheid om eens met een geheel andere kant van dit gebied kennis te maken.

De monumentale kerk in Harkstede is geopend voor bezichtiging van 13.00-16.00 uur. Ook de aanwezige grafkamer waar de stichters van de kerk Henric Piccardt en zijn echtgenote Anna Elisabeth Rengers zijn bijgezet, is toegankelijk.Dit geldt tevens voor de vroegere gevangenis onder de toren met de muur van 1.40 meter dik. In de kelder vindt de bekende boekenmarkt plaats en in de naastgelegen Graankorrel zijn wisselende exposities.

De molenaar laat bezoekers graag van 10.00-17.00 uur Stel’s Meulen anno 1851 zien aan de Hamweg te Harkstede.

Theeehuis Ons Hertenkamp, gerund door mensen met een handicap, heeft haar deuren voor het publiek geopend van maandag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur. Hier kunt u genieten van een kopje koffie of thee met iets lekkers.

Op de de terugreis komt u in Scharmer langs Hoofdweg 89 waar de heer van Calkar een schoollokaal heeft ingericht met veel spullen uit vroeger tijden. In dit huis was van 1871 tot 1972 de lagere school van Scharmer gevestigd. Op alle locaties zijn rondleiders aanwezig.