Activiteiten/bezienswaardigheden in de omgeving – Fraeylemaborg

MUSEUM- RESTAURANT LANDGOED FRAEYLEMABORG TE SLOCHTEREN – Hoofdweg 30

Het is het Downton Abbey van het Groninger platteland: de Fraeylemaborg in SLOCHTEREN. En je kunt het weer bekijken! De borg is ingericht alsof de laatste bewoonster, jonkvrouw Louise Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren, pas gisteren de deur achter zich dicht trok in plaats van vijftig jaar geleden. Genieten dus, net als op het landgoed met het uitgestrekte Slochterbos of bij restaurant De Boerderij Fraeylemaborg op het voorterrein.

Afstand tot camperplek Duurswoldje 2,5 km.

Openingstijden:

museum; RESERVEREN IS NIET NODIG! Maandag Gesloten Di t/m Vr 10:00 – 17:00 uur. Za & Zo 13:00 – 17:00 uur (Voor een volledige agenda en impressie van de activiteiten scroll naar beneden) 

restaurant/grand café de Boerderij Fraeylemaborg; di -t/m vr van 11.00-17.00 uur

Fraeylemaborg

De Fraeylemaborg in Slochteren is gelegen op een landgoed van ruim 23 hectare. Het borggebouw ontstond meer dan zeven eeuwen geleden en kreeg aan het eind van de 18de eeuw haar huidige uiterlijk. Het park, deels naar ontwerp van G.A. Blum en L.P. Roodbaard, is aangelegd in Engelse landschapsstijl. Hierbij zijn restanten van de formele barokke aanleg bewaard gebleven, zoals de karakteristieke middenas. Op het voorterrein staat het schathuis waarin nu een restaurant is gevestigd. Er tegenover staat het koetshuis waarin zich de museumwinkel en de expositieruimtes bevinden. In de oranjerie vindt u een speelse presentatie over de ontwikkeling van het park, vanaf de IJstijd tot heden. In het park staan 17de en 18de -eeuwse zandstenen tuinornamenten.

De borg werd in de middeleeuwen als steenhuis gesticht en groeide uit tot een imponerend gebouw met invloedrijke bewoners. De laatste bewoners, de familie Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren, verkochten de borg in 1972 aan de Gerrit van Houten Stichting.

Na restauratie werd de Fraeylemaborg museum. De vertrekken laten het tijdsbeeld tot het midden van de 20ste eeuw zien, de laatste fase van de particuliere bewoning. De Grote Zaal wordt gebruikt voor concerten en ontvangsten, terwijl de Kleine Zaal in gebruik is als trouwzaal.
U kunt hier hier een leuke tekenfilm bekijken waarin de geschiedenis van het landgoed in kort bestek wordt weergegeven.

DE ENGELSE LANDSCHAPSTUIN 

Was er eerst voornamelijk een gebruikstuin, eind 17e eeuw legt eigenaar Piccardt de basis van de huidige tuin met lange barokke zichtassen, de langste van Nederland. Hij verkeerde aan het hof van Lodewijk XIV en was bevriend met Willem III. Waarschijnlijk heeft hij de tuinen van hun paleizen voor ogen gehad.

De formele aanleg is in de19e eeuw uitgebreid in de wat lossere Engelse landschapsstijl, maar de oorspronkelijke opzet blijft gehandhaafd. Later is de Engelse tuin nog verder uitgebreid. Vooral het bosachtige karakter (het ‘Slochterbos’) is kenmerkend voor de Fraeylemaborg.

Kan een afbeelding zijn van drinken en binnen

FOLLIES

In het landschapspark  staan verschillende Follies opgesteld. Follies zijn rare, romantische bouwsels die in een Engelse landschapspark als dat van de Fraeylemaborg de belevingswaarde verhoogden.

AGENDA 2022
 • 1 APRIL tot 30 APRIL 2023 – STINZENPLANTENTOCHT 

Deze bijzondere voorjaarsbloeiers zijn bolgewassen die door de borg bewoners door de eeuwen heen zijn aangeplant. De vindplaatsen rondom de borg zijn gemarkeerd.

Kan een afbeelding zijn van bloem en natuur      Kan een afbeelding zijn van bloem en natuur

 • zondag 9 april 2023 – paaseieren zoeken en andere activiteiten voor kinderen tot 8 jaar. 

PAASEIEREN ZOEKEN

 • 2e paasdag maandag 10 april 2023 – Tuin en lifestyle Fair van 11.00-17.00 uur

GROEI & BLOEI OP FRAEYLEMA

 

Tentoonstelling – RENGERS EN PICCARDT IN 1672 – 

In het kader van de landelijke herdenking van het Rampjaar 1672 wordt in Groningen brede aandacht besteed aan 350 jaar Gronings Ontzet. In de tentoonstelling bij de Fraeylemaborg staan borgheren Osebrandt Johan Rengers en Henri Piccardt centraal. Beiden werden in 1672 direct na het Ontzet gevangen genomen en door de Stad beschuldigd van verraad. Nu online een virtuele interactieve tentoonstelling over de twee borgheren van de Fraeylemaborg.

RENGERS EN PICCARDT IN 1672

 

Avontuurlijk

 • 13 mei 2023 om 13.30 uur – wandeling van Fraeylema tot Fraeylema

Op zondag 13 mei 2023  kunt u mee wandelen Van  Fraeylema tot Fraeylema. Het is dan ook nationale molendag.
De molens in Slochteren zijn dan te bezichtigen, waaronder de Fraeylema-molen aan de Groenedijk.

Onder leiding van een gids loopt u vanaf het voorterrein van de Fraeylemaborg naar de Fraeylema-molen aan de Groenedijk.
De route voert onder meer door het dorpshart van Slochteren en het Kleine Bos ofwel het Lutje Bos. Onderweg is er aandacht voor de historie, cultuur en natuur van het gebied. De historische verbondenheid van dit wandelgebied met de Fraeylemaborg en zijn voormalige bewoners is groot. Niet voor niets heet de Fraeylema-molen ook “Meneers-meulen”, de molen van de Heer van de Fraeylemaborg.

WANDELING VAN FRAEYLEMA TOT FRAEYLEMA

 • 28 mei 2023 – 29 mei 2023 – pinksterevenement van 11.00-17.00 uur

Tijdens de Pinksterdagen gaat de Fraeylemaborg terug naar de roerige tijden van de 16de eeuw! Het is dan ook landelijk de Dag van het Kasteel. In het park achter de borg zorgt een kampement met vele historisch geklede bewoners voor opwinding en vermaak. Naast het boeiende kampleven met allerlei demonstraties zijn er schijngevechten, wapenhandelingen en natuurlijk kanonschoten. Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de VKVB, de Vereniging Krijgshistorie Vesting Bourtange.

De soldaten houden wapenexercities, ze raken slaags met elkaar en laten zien hoe je met een rapier moet vechten. Een spreekstalmeester geeft uitleg. Er wordt op authentieke manier gekookt en de slaaptenten kunnen worden bezichtigd. In de veldsmidse wordt gedemonstreerd hoe kogels worden gesmeed. Natuurlijk valt er van alles te eten en te drinken.

Speciale aandacht is er voor kinderen. Ze kunnen exercitie leren lopen met een bezemsteel of vechten met een kinderpiek. Er is een leuke speurzoektocht over de tachtigjarige oorlog. Kinderen kunnen een kogel meekrijgen die gegoten is in het kamp.

Bij dit historische evenement is ook de toegang tot de Fraeylemaborg en het koetshuis.

PINKSTEREVENEMENT

 

 • 1 juli t/m 31 augustus 2023 – Blote voetenpad

Avontuurlijk blotevoetenpad Fraeylemaborg – ga dwars door de vijver

Wandelen in het fraaie park van de Fraeylemaborg is altijd al een feest, maar in de zomermaanden juli en augustus wordt het een nieuwe belevenis. Trek de schoenen en sokken uit en beleef het Blote Voeten Pad in het Slochterbos! Onderweg op de bewegwijzerde route zijn er talloze verrassende activiteiten, met de nadruk op welzijn en beleving.

Voelen met je voeten hoe grond aanvoelt, op een pad langs struiken, bomen en planten die je kunt voelen en ruiken. Een pad waarlangs je leuke dingen kunt beleven, zoals waterpret, klimmen, balanceren en wiebelen. Ook wandel je langs en soms dwars door de follies, verrassende gebouwtjes.

Naast de belevenis van de blote voeten zijn op de wandeling veel mooie houten installaties geplaatst voor muzikale en zintuigelijke ervaringen. Deze zijn van hout uit het park gemaakt door Klaas Schipper en zijn medewerkers van Stichting De Olle Bongerd.

Zo kan je muziek maken op allerlei installaties in de boomgaard achter de borg. Verbazingwekkend hoeveel speelse klankkleur hier te bereiken is! Of ga al balancerend over de boomstam die over een brede sloot ligt bij de folly Strotempel. Een topper is het houten huisje  in de Ronde Kom. Een unieke kans om uit te rusten midden in een 18e eeuwse vijver!

Voeten wassen kan nadat de tocht is gelopen. Neem voor de zekerheid een extra stel kleren mee, want door een vijver lopen levert zeker een nat pak op.
BLOTEVOETENPAD

 • 2 SEPTEMBER 2023 – Koetsentocht

Prachtige historische koetsen rijden door Midden-Groningen met een prijsuitreiking op het voorterrein van de borg. Met deelnemers uit diverse provincies van Nederland. Prijsuitreiking  op het voorterrein van de Fraeylemaborg. Tevens diverse andere activiteiten in het dorpshart van Slochteren.

Meer informatie op fraeylemakoetsentocht.nl

\

 • 3 september 2023 Drieborgentocht – Oldtimertocht

De Drieborgentocht is een oldtimertocht welke dit jaar voor de 23e keer wordt verreden vanaf het voorterrein van de Fraeylemaborg.

 

 • 7 september 2023 – 9 september 2023  – Openluchtspel 

Een vrolijke familievoorstelling over molenaarszoon Jaap en zijn gelaarsde poes

 • 9 september 2023 – open monumentendag
 • Vrij entree tot de borg en het koetshuis.
 • 10 september 2023 – Kunstmarkt Fraeylema rondom 10.30 – 17.00 uur

Grote en gevarieerde kunstmarkt, muziek en gezelligheid. Circa 60 kunstenaars met een gevarieerd aanbod, met muziek, kinderactiviteiten en culinaire verwennerijen.

 • 16 september 2023 – Stip op de kaart

11.00 uur t/m 16.00 uur:
In een ruime straal rondom de Fraeylemaborg worden ongeveer 25 activiteiten georganiseerd, variërend van iets cultureels/creatiefs, tot iets sportiefs of een bedrijfsbezoek. Centraal kenmerk is dat het een activiteit is die net wat anders is dan normaal.

16.00 uur t/m 20.00 uur:
Een centrale ontmoeting bij de Fraeylemaborg, met hierbij catering / foodtrucks.

 • 23 en 24 september 2023 – Brocante fair Fraeylema – 11.00-17.00 uur

Veertig bekende Brocanteurs komen uit heel Nederland en hebben voor elk wat wils zoals stoer-industrieel, romantisch-liefelijk, shabby-chic en boudoir,

20180721_113530

 

 

Reacties zijn gesloten.