GRONINGER BORGENPAD

GRONINGER BORGENPAD – Wandelen rondom de borgen

De rondwandelingen starten en eindigen allemaal bij een borg. Wandelaars zijn verrast door de vele nieuwe en mooie paadjes in deze rondwandelingen. Na Coendersborg, Nienoord, Allersmaborg, Verhildersum, Menkemaborg/Rensumaborg en Ewsum is nu ook de rondwandeling Fraeylemaborg klaar: https://groningerborgenpad.nl/rondwandelingen/

 

 

 

 

 

 

 

Het Groninger Borgenpad is een lange afstandswandeling door de provincie Groningen met als cultuurhistorisch thema de borgen. Er zijn twintig etappes die door de verschillende landschappen van het Westerkwartier, Hunsingo, Fivelingo, Oldambt en Westerwolde voeren.

De wandelingen gaan langs alle borgen van Groningen en langs kerken die vaak nauw verbonden waren met de bewoners van de borgen. Natuurlijk zijn de mooiste routes gekozen en gaat de wandeling door menig natuurterrein van het Groninger Landschap of Staatsbosbeheer.

Op de website staat wat er onderweg cultuurhistorisch valt te genieten.

De route kan het hele jaar worden gelopen. Routebeschrijvingen en kaarten zijn gratis. De routekaarten zijn op de mobiele telefoon te raadplegen.

 

T

Activiteiten/bezienswaardigheden in de omgeving

LANDGOED FRAEYLEMABORG

7 MAART t/m 7 JUNI 2020

Tentoonstelling – Scherven brengen geluk 

Tijdens het werk van alledag op het Landgoed Fraeylemaborg zijn de afgelopen decennia allerlei scherven gevonden. Ze vertellen een verhaal van eeuwenoude bewoning.

Tentoonstelling – PORTRETTEN VAN SVETLANA TARTAKOVSKA

Indrukwekkende portretten, onder meer geïnspireerd door de interieurs van de borg. De kunstenares nam deel aan ‘Sterren op het doek’ en won met haar portret van Joop van den Ende.

Zie ook: http://www.artist-view.nl/

07 NOVEMBER 2020 T/M 28 FEBRUARI 2021

Tentoonstelling – MAIKE VAN DER KOOIJ

Met dynamische landschappen en zeestukken, soms pasteus en soms heel fijn geschilderd.

Zie ook www.maikevanderkooij.nl/

KUNSTMARKT FRAEYLEMA RONDOM

13 SEPTEMBER 2020

Grote en gevarieerde kunstmarkt op het voorterrein van de borg, met muziek, kinderactiviteiten en culinaire verwennerijen.

01 OKTOBER 2020 T/M 31 OKTOBER 2020

Speurtocht en verkleden als ridder of jonkvrouw. En nog meer leuke activiteiten. Zondagmiddagen in oktober kinderen tot 12 jaar gratis entree.

MOLENWANDELING

11 OKTOBER 2020 13:30

In het kader van oktobermaand-kindermaand. Wandeling met gids vanaf de Fraeylemaborg naar de Fraeylemamolen aan de Groenedijk, geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en hun (groot)ouders.

LICHTROUTE IN HET PARK

16 OKTOBER 2020 T/M 18 OKTOBER 2020

PADDENSTOELEN- EN KABOUTERTOCHT

18 OKTOBER 2020 | 11:30 TOT 16:00

WANDELING VAN BORG NAAR KERK VAN SLOCHTEREN    

08 NOVEMBER 2020 14:00

KERSTMARKT

19 DECEMBER 2020 T/M 20 DECEMBER 2020

KERSTPRACHT OP FRAEYLEMA

19 DECEMBER 2020 T/M 03 JANUARI 2021


Fraaie kerstdecoraties in de eeuwenoude vertrekken van de borg. En vanzelfsprekend is ook het voorterrein van het landgoed in kerstsfeer gehuld!

Delfsail 2021 10-11-12-13 juni op weg naar de 7e editie

Delfsail (de 2e grootste sailevenement van Nederland) blijft koersen op 2021 ondanks het coronavirus. Volgend jaar wordt het nautisch evenement Delfsail in en om de haven van Delfzijl gehouden. Op onze camperplek overnacht u buiten de drukte en heeft u toch het evenement op korte afstand.

Kom ook genieten van oude zeilschepen van de zee- en binnenvaart en optredens van (zeer) bekende artiesten. Gratis toegang voor iedereen!
Voor het programma klik op de site van Delfsail

Stenenmuseum Slochteren

geologie

“Een waardevolle collectie zwerfstenen met museale kwaliteit”

Geologisch & Archeologisch Streekmuseum Slochteren

Het Stenenmuseum bezit een waardevolle collectie van Scandinavische zwerfstenen en een verzameling van vuurstenen werktuigen uit de Steentijd.

In de afgelopen 40 jaar heeft Kees Hartenhof ontelbare stenen gevonden. Enerzijds stenen van geologische waarde die tijdens de IJstijd vanuit Scandinavië door het ijs naar deze regionen zijn gestuwd, anderzijds stenen die meer werktuigen zijn en die iets vertellen over de volken die hier ooit woonden.

stenenmuseum

STENENMUSEUM

Adres
Padje 1, 9621TG Slochteren

info@stenenmuseum.nl

OPENINGSTIJDEN

  • 1 April tot 1 Oktober
  • Dag: donderdag
  • Tijd: 13:00 tot 17:00 uur

Het gehele jaar op afspraak

ENTREE

  • 6 tot 12 jaar: €2,- p.p.
  • Vanaf 13 jaar: €4,- p.p.
  • Groepen vanaf 6 p: €3,- p.p.

Arrangementen mogelijk

Rondje Harkstede

In combinatie met één van de aantrekkelijke fietsroutes vanaf de camperplek in het buitengebied rond Slochteren is het “Rondje Harkstede” een aanrader.

Tot en met 30 november heeft u de gelegenheid om eens met een geheel andere kant van dit gebied kennis te maken.

De monumentale kerk in Harkstede is geopend voor bezichtiging van 13.00-16.00 uur. Ook de aanwezige grafkamer waar de stichters van de kerk Henric Piccardt en zijn echtgenote Anna Elisabeth Rengers zijn bijgezet, is toegankelijk.Dit geldt tevens voor de vroegere gevangenis onder de toren met de muur van 1.40 meter dik. In de kelder vindt de bekende boekenmarkt plaats en in de naastgelegen Graankorrel zijn wisselende exposities.

De molenaar laat bezoekers graag van 10.00-17.00 uur Stel’s Meulen anno 1851 zien aan de Hamweg te Harkstede.

Theeehuis Ons Hertenkamp, gerund door mensen met een handicap, heeft haar deuren voor het publiek geopend van maandag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur. Hier kunt u genieten van een kopje koffie of thee met iets lekkers.

Op de de terugreis komt u in Scharmer langs Hoofdweg 89 waar de heer van Calkar een schoollokaal heeft ingericht met veel spullen uit vroeger tijden. In dit huis was van 1871 tot 1972 de lagere school van Scharmer gevestigd. Op alle locaties zijn rondleiders aanwezig.