bezienswaardigheden in de omgeving; Kerk en toren van Slochteren

Op deze pagina;

Bezienswaardigheden in de directe omgeving van de camperplek met achtergrond informatie en activiteitenagenda

 • Kerk en toren van Slochteren
 • Groninger Borgenpad – wandelroute vanaf de Fraeylemaborg
 • Museum en restaurant landgoed Fraeylemaborg
 • Stenenmuseum

 

 

Hoofdweg 108 Slochteren; 1,5 km vanaf de camperplek

Op de toren van Slochteren staat een pauw

De vrijstaande toren is, naast de fundering van zwerfkeien, het enig overgebleven deel van de laat-romaanse kruiskerk. Alleen het dwarsschip resteert na ingrijpende verbouwingen in de 18e- en 19e eeuw. Behalve de sloop van koor en schip, werden de muren van de kerk iets verlaagd, duidelijk zichtbaar aan de afgekapte boven nissen. Bij de laatste verbouwing werden ook grote rondboogvensters aangebracht. Binnenin de kerk zijn de gewelven vervangen door een houten zoldering. Het interieur bevat een aantal interessante zaken zoals de uit de kerk van Harkstede afkomstige rouwborden van Henric Piccardt en zijn vrouw Anna Rengers, een grafzerk uit 1613 van Zeino Henrick Rengers, en een herenbank uit 1783. Ook is er een neoklassieke preekstoel uit 1783 en een Van Oeckelen-orgel dat in 1885 in gebruik werd genomen

SlochterenW

Gebruik

Tegenwoordig is de kerk in bezit van de Stichting Oude Groninger kerken, maar wordt gehuurd door de gemeente Slochteren. Deze verzorgt de wekelijkse kerkdiensten.

Het orgel                                                                                                                       Het orgel is gebouwd door de Fa. P. van Oeckelen en Zonen in 1895. Het orgel is de vervanger van een orgel uit 1869 dat eveneens door van Oeckelen gebouwd is. Dit orgel is in 1880 door brand verloren gegaan. Het orgel heeft een imposant front wat doet vermoeden dat het een ´groot´ orgel is met 2 klavieren en zelfstandig pedaal. Dit is niet het geval. Het orgel heeft 1 klavier met 10 stemmen en een aangehangen pedaal. De kas is geschilderd in imitatie eiken en de omgeving van het klavier in essen imitatie. Het orgel is in 2009/2010 gerestaureerd door Pels & Van Leeuwen.

Kerkinterieur met orgelfront

In de toren hangt een klok die dateert uit 1373. De klok heeft een doorsnede van 126 cm en weegt 1300 kg, waarmee het een van de grootste klokken van Groningen is die vóór 1400 werden gegoten. Tevens is het mogelijk de oudste klok in Groningen met een gotisch profiel.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Er is een boeiende publicatie over de historische band tussen de kerk en de borg van Slochteren.
De Hervormde kerk en de Fraeylemaborg zijn twee schitterende monumenten in het dorp Slochteren. In de volksmond wordt de karakteristieke kerk “Mijnheers kerk” genoemd. De koster zette de torenklok op zondag gelijk met die van de borg en
er werd een kleed gelegd van de weg naar de kerkdeur zodat de borgfamilie in stijl kon binnenkomen.

De voorname positie van de borgheer is ook verder overal te zien in en rondom de kerk.
In “Mijnheers kerk” wordt aandacht besteed aan de bouwgeschiedenis, de eigen ingang van de familie, de herenbank, het avondmaalszilver en de rouwborden.

Viskenij

In de tuin achter de pastorie is nog een viskenij te vinden. Een viskenij is een gegraven vijver waar vroeger levende vis in werd bewaard om op te eten. Op die manier kon er elke vrijdag verse vis gegeten worden, hetgeen vroeger gebruikelijk was onder de roomskatholieken. De viskenij in Slochteren is een mooie open vijver met in het midden een eilandje. Waarschijnlijk stamt deze bijzondere viskenij al uit de middeleeuwen

GRONINGER BORGENPAD – Fraeylemaborg Slochteren – 7 minuten op de fiets van de camperplek

GRONINGER BORGENPAD – Wandelen rondom de borgen

De rondwandelingen starten en eindigen allemaal bij een Groninger borg. Wandelen in Groningen betekend veel rust en natuur en wijdse uitzichten. Wandelaars zijn verrast door de vele nieuwe en mooie paadjes in deze rondwandelingen. Inmiddels zijn er 20 etappes met een gemiddelde afstand van ca. 12 km. In de provincie Groningen is nog een groot aantal borgen bewaard gebleven. Vanaf 16 Groninger borgen kunt u een rondwandeling maken waaronder de Fraeylemaborg in Slochteren.

Het rondje Fraeylemaborg gaat eerst door het prachtige bospark van de borg, over slingerende paden, langs waterpartijen en over een heuvel. Een typische Engelse landschapstuin met uitzondering van de centrale zichtas die herinnert aan de vroegere situatie van een classicistische tuin met strakke lijnen. In het bos staan verschillende Follies opgesteld. Follies zijn decoratieve bouwsels zonder functie. Exentrieke Engelse landgoedeigenaren in de 18e en 19e eeuw lieten follies in hun tuinen zetten. Na het verlaten van het park loopt u richting de Baggerputten, restanten van de veenwinning en nu een mooi natuurgebied. Daarna gaat het langs de 13e eeuwse kerk van Slochteren en wandelt u door het zogenaamde overbos waarvan de Boslaan ook deel uitmaakt van de centrale zichtas op de Fraeylemaborg weer naar het startpunt.
klaar: https://groningerborgenpad.nl/rondwandelingen/

 

 

 

 

 

 

 

Het Groninger Borgenpad is een lange afstandswandeling door de provincie Groningen met als cultuurhistorisch thema de borgen. Er zijn twintig etappes die door de verschillende landschappen van het Westerkwartier, Hunsingo, Fivelingo, Oldambt en Westerwolde voeren.

De wandelingen gaan langs alle borgen van Groningen en langs kerken die vaak nauw verbonden waren met de bewoners van de borgen. Natuurlijk zijn de mooiste routes gekozen en gaat de wandeling door menig natuurterrein van het Groninger Landschap of Staatsbosbeheer.

Op de website staat wat er onderweg cultuurhistorisch valt te genieten.

De route kan het hele jaar worden gelopen. Routebeschrijvingen en kaarten zijn gratis. De routekaarten zijn op de mobiele telefoon te raadplegen.

 

T

Activiteiten/bezienswaardigheden in de omgeving – Fraeylemaborg

MUSEUM- RESTAURANT LANDGOED FRAEYLEMABORG TE SLOCHTEREN – Hoofdweg 30

Het is het Downton Abbey van het Groninger platteland: de Fraeylemaborg in SLOCHTEREN. En je kunt het weer bekijken! De borg is ingericht alsof de laatste bewoonster, jonkvrouw Louise Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren, pas gisteren de deur achter zich dicht trok in plaats van vijftig jaar geleden. Genieten dus, net als op het landgoed met het uitgestrekte Slochterbos of bij restaurant De Boerderij Fraeylemaborg op het voorterrein.

Afstand tot camperplek Duurswoldje 2,5 km.

Openingstijden:

museum; RESERVEREN IS NIET NODIG! Maandag Gesloten Di t/m Vr 10:00 – 17:00 uur. Za & Zo 13:00 – 17:00 uur (Voor een volledige agenda en impressie van de activiteiten scroll naar beneden) 

restaurant/grand café de Boerderij Fraeylemaborg; di -t/m vr van 11.00-17.00 uur

Fraeylemaborg

De Fraeylemaborg in Slochteren is gelegen op een landgoed van ruim 23 hectare. Het borggebouw ontstond meer dan zeven eeuwen geleden en kreeg aan het eind van de 18de eeuw haar huidige uiterlijk. Het park, deels naar ontwerp van G.A. Blum en L.P. Roodbaard, is aangelegd in Engelse landschapsstijl. Hierbij zijn restanten van de formele barokke aanleg bewaard gebleven, zoals de karakteristieke middenas. Op het voorterrein staat het schathuis waarin nu een restaurant is gevestigd. Er tegenover staat het koetshuis waarin zich de museumwinkel en de expositieruimtes bevinden. In de oranjerie vindt u een speelse presentatie over de ontwikkeling van het park, vanaf de IJstijd tot heden. In het park staan 17de en 18de -eeuwse zandstenen tuinornamenten.

De borg werd in de middeleeuwen als steenhuis gesticht en groeide uit tot een imponerend gebouw met invloedrijke bewoners. De laatste bewoners, de familie Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren, verkochten de borg in 1972 aan de Gerrit van Houten Stichting.

Na restauratie werd de Fraeylemaborg museum. De vertrekken laten het tijdsbeeld tot het midden van de 20ste eeuw zien, de laatste fase van de particuliere bewoning. De Grote Zaal wordt gebruikt voor concerten en ontvangsten, terwijl de Kleine Zaal in gebruik is als trouwzaal.
U kunt hier hier een leuke tekenfilm bekijken waarin de geschiedenis van het landgoed in kort bestek wordt weergegeven.

DE ENGELSE LANDSCHAPSTUIN 

Was er eerst voornamelijk een gebruikstuin, eind 17e eeuw legt eigenaar Piccardt de basis van de huidige tuin met lange barokke zichtassen, de langste van Nederland. Hij verkeerde aan het hof van Lodewijk XIV en was bevriend met Willem III. Waarschijnlijk heeft hij de tuinen van hun paleizen voor ogen gehad.

De formele aanleg is in de19e eeuw uitgebreid in de wat lossere Engelse landschapsstijl, maar de oorspronkelijke opzet blijft gehandhaafd. Later is de Engelse tuin nog verder uitgebreid. Vooral het bosachtige karakter (het ‘Slochterbos’) is kenmerkend voor de Fraeylemaborg.

Kan een afbeelding zijn van drinken en binnen

FOLLIES

In het landschapspark  staan verschillende Follies opgesteld. Follies zijn rare, romantische bouwsels die in een Engelse landschapspark als dat van de Fraeylemaborg de belevingswaarde verhoogden.

AGENDA 2022
 • 1 APRIL tot 30 APRIL 2023 – STINZENPLANTENTOCHT 

Deze bijzondere voorjaarsbloeiers zijn bolgewassen die door de borg bewoners door de eeuwen heen zijn aangeplant. De vindplaatsen rondom de borg zijn gemarkeerd.

Kan een afbeelding zijn van bloem en natuur      Kan een afbeelding zijn van bloem en natuur

 • zondag 9 april 2023 – paaseieren zoeken en andere activiteiten voor kinderen tot 8 jaar. 

PAASEIEREN ZOEKEN

 • 2e paasdag maandag 10 april 2023 – Tuin en lifestyle Fair van 11.00-17.00 uur

GROEI & BLOEI OP FRAEYLEMA

 

Tentoonstelling – RENGERS EN PICCARDT IN 1672 – 

In het kader van de landelijke herdenking van het Rampjaar 1672 wordt in Groningen brede aandacht besteed aan 350 jaar Gronings Ontzet. In de tentoonstelling bij de Fraeylemaborg staan borgheren Osebrandt Johan Rengers en Henri Piccardt centraal. Beiden werden in 1672 direct na het Ontzet gevangen genomen en door de Stad beschuldigd van verraad. Nu online een virtuele interactieve tentoonstelling over de twee borgheren van de Fraeylemaborg.

RENGERS EN PICCARDT IN 1672

 

Avontuurlijk

 • 13 mei 2023 om 13.30 uur – wandeling van Fraeylema tot Fraeylema

Op zondag 13 mei 2023  kunt u mee wandelen Van  Fraeylema tot Fraeylema. Het is dan ook nationale molendag.
De molens in Slochteren zijn dan te bezichtigen, waaronder de Fraeylema-molen aan de Groenedijk.

Onder leiding van een gids loopt u vanaf het voorterrein van de Fraeylemaborg naar de Fraeylema-molen aan de Groenedijk.
De route voert onder meer door het dorpshart van Slochteren en het Kleine Bos ofwel het Lutje Bos. Onderweg is er aandacht voor de historie, cultuur en natuur van het gebied. De historische verbondenheid van dit wandelgebied met de Fraeylemaborg en zijn voormalige bewoners is groot. Niet voor niets heet de Fraeylema-molen ook “Meneers-meulen”, de molen van de Heer van de Fraeylemaborg.

WANDELING VAN FRAEYLEMA TOT FRAEYLEMA

 • 28 mei 2023 – 29 mei 2023 – pinksterevenement van 11.00-17.00 uur

Tijdens de Pinksterdagen gaat de Fraeylemaborg terug naar de roerige tijden van de 16de eeuw! Het is dan ook landelijk de Dag van het Kasteel. In het park achter de borg zorgt een kampement met vele historisch geklede bewoners voor opwinding en vermaak. Naast het boeiende kampleven met allerlei demonstraties zijn er schijngevechten, wapenhandelingen en natuurlijk kanonschoten. Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de VKVB, de Vereniging Krijgshistorie Vesting Bourtange.

De soldaten houden wapenexercities, ze raken slaags met elkaar en laten zien hoe je met een rapier moet vechten. Een spreekstalmeester geeft uitleg. Er wordt op authentieke manier gekookt en de slaaptenten kunnen worden bezichtigd. In de veldsmidse wordt gedemonstreerd hoe kogels worden gesmeed. Natuurlijk valt er van alles te eten en te drinken.

Speciale aandacht is er voor kinderen. Ze kunnen exercitie leren lopen met een bezemsteel of vechten met een kinderpiek. Er is een leuke speurzoektocht over de tachtigjarige oorlog. Kinderen kunnen een kogel meekrijgen die gegoten is in het kamp.

Bij dit historische evenement is ook de toegang tot de Fraeylemaborg en het koetshuis.

PINKSTEREVENEMENT

 

 • 1 juli t/m 31 augustus 2023 – Blote voetenpad

Avontuurlijk blotevoetenpad Fraeylemaborg – ga dwars door de vijver

Wandelen in het fraaie park van de Fraeylemaborg is altijd al een feest, maar in de zomermaanden juli en augustus wordt het een nieuwe belevenis. Trek de schoenen en sokken uit en beleef het Blote Voeten Pad in het Slochterbos! Onderweg op de bewegwijzerde route zijn er talloze verrassende activiteiten, met de nadruk op welzijn en beleving.

Voelen met je voeten hoe grond aanvoelt, op een pad langs struiken, bomen en planten die je kunt voelen en ruiken. Een pad waarlangs je leuke dingen kunt beleven, zoals waterpret, klimmen, balanceren en wiebelen. Ook wandel je langs en soms dwars door de follies, verrassende gebouwtjes.

Naast de belevenis van de blote voeten zijn op de wandeling veel mooie houten installaties geplaatst voor muzikale en zintuigelijke ervaringen. Deze zijn van hout uit het park gemaakt door Klaas Schipper en zijn medewerkers van Stichting De Olle Bongerd.

Zo kan je muziek maken op allerlei installaties in de boomgaard achter de borg. Verbazingwekkend hoeveel speelse klankkleur hier te bereiken is! Of ga al balancerend over de boomstam die over een brede sloot ligt bij de folly Strotempel. Een topper is het houten huisje  in de Ronde Kom. Een unieke kans om uit te rusten midden in een 18e eeuwse vijver!

Voeten wassen kan nadat de tocht is gelopen. Neem voor de zekerheid een extra stel kleren mee, want door een vijver lopen levert zeker een nat pak op.
BLOTEVOETENPAD

 • 2 SEPTEMBER 2023 – Koetsentocht

Prachtige historische koetsen rijden door Midden-Groningen met een prijsuitreiking op het voorterrein van de borg. Met deelnemers uit diverse provincies van Nederland. Prijsuitreiking  op het voorterrein van de Fraeylemaborg. Tevens diverse andere activiteiten in het dorpshart van Slochteren.

Meer informatie op fraeylemakoetsentocht.nl

\

 • 3 september 2023 Drieborgentocht – Oldtimertocht

De Drieborgentocht is een oldtimertocht welke dit jaar voor de 23e keer wordt verreden vanaf het voorterrein van de Fraeylemaborg.

 

 • 7 september 2023 – 9 september 2023  – Openluchtspel 

Een vrolijke familievoorstelling over molenaarszoon Jaap en zijn gelaarsde poes

 • 9 september 2023 – open monumentendag
 • Vrij entree tot de borg en het koetshuis.
 • 10 september 2023 – Kunstmarkt Fraeylema rondom 10.30 – 17.00 uur

Grote en gevarieerde kunstmarkt, muziek en gezelligheid. Circa 60 kunstenaars met een gevarieerd aanbod, met muziek, kinderactiviteiten en culinaire verwennerijen.

 • 16 september 2023 – Stip op de kaart

11.00 uur t/m 16.00 uur:
In een ruime straal rondom de Fraeylemaborg worden ongeveer 25 activiteiten georganiseerd, variërend van iets cultureels/creatiefs, tot iets sportiefs of een bedrijfsbezoek. Centraal kenmerk is dat het een activiteit is die net wat anders is dan normaal.

16.00 uur t/m 20.00 uur:
Een centrale ontmoeting bij de Fraeylemaborg, met hierbij catering / foodtrucks.

 • 23 en 24 september 2023 – Brocante fair Fraeylema – 11.00-17.00 uur

Veertig bekende Brocanteurs komen uit heel Nederland en hebben voor elk wat wils zoals stoer-industrieel, romantisch-liefelijk, shabby-chic en boudoir,

20180721_113530

 

 

Stenenmuseum Slochteren

geologie

“Een waardevolle collectie zwerfstenen met museale kwaliteit”

Geologisch & Archeologisch Streekmuseum Slochteren

Het Stenenmuseum bezit een waardevolle collectie van Scandinavische zwerfstenen en een verzameling van vuurstenen werktuigen uit de Steentijd.

In de afgelopen 40 jaar heeft Kees Hartenhof ontelbare stenen gevonden. Enerzijds stenen van geologische waarde die tijdens de IJstijd vanuit Scandinavië door het ijs naar deze regionen zijn gestuwd, anderzijds stenen die meer werktuigen zijn en die iets vertellen over de volken die hier ooit woonden.

stenenmuseum

STENENMUSEUM

Adres
Padje 1, 9621TG Slochteren

info@stenenmuseum.nl

OPENINGSTIJDEN

 • 1 April tot 1 Oktober
 • Dag: donderdag
 • Tijd: 13:00 tot 17:00 uur

Het gehele jaar op afspraak

ENTREE

 • 6 tot 12 jaar: €2,- p.p.
 • Vanaf 13 jaar: €4,- p.p.
 • Groepen vanaf 6 p: €3,- p.p.

Arrangementen mogelijk

Rondje Harkstede

In combinatie met één van de aantrekkelijke fietsroutes vanaf de camperplek in het buitengebied rond Slochteren is het “Rondje Harkstede” een aanrader.

Tot en met 30 november heeft u de gelegenheid om eens met een geheel andere kant van dit gebied kennis te maken.

De monumentale kerk in Harkstede is geopend voor bezichtiging van 13.00-16.00 uur. Ook de aanwezige grafkamer waar de stichters van de kerk Henric Piccardt en zijn echtgenote Anna Elisabeth Rengers zijn bijgezet, is toegankelijk.Dit geldt tevens voor de vroegere gevangenis onder de toren met de muur van 1.40 meter dik. In de kelder vindt de bekende boekenmarkt plaats en in de naastgelegen Graankorrel zijn wisselende exposities.

De molenaar laat bezoekers graag van 10.00-17.00 uur Stel’s Meulen anno 1851 zien aan de Hamweg te Harkstede.

Theeehuis Ons Hertenkamp, gerund door mensen met een handicap, heeft haar deuren voor het publiek geopend van maandag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur. Hier kunt u genieten van een kopje koffie of thee met iets lekkers.

Op de de terugreis komt u in Scharmer langs Hoofdweg 89 waar de heer van Calkar een schoollokaal heeft ingericht met veel spullen uit vroeger tijden. In dit huis was van 1871 tot 1972 de lagere school van Scharmer gevestigd. Op alle locaties zijn rondleiders aanwezig.