Stad Groningen

ER GAAT NIETS BOVEN GRONINGEN

STAD GRONINGEN

“GRONINGEN IS EEN VERBORGEN JUWEELTJE”

Om het hoekje zie je meer

De stad Groningen barst van de onontdekte parels; verborgen kunst op straat, knusse boetieks of kleinschalige kwaliteitsrestaurants. Maar dan wel nét even om het hoekje. Loop eens een paar stappen verder en open de deur naar een hofje waar je helemaal alleen kunt zijn. Of drink een biertje in een buurtcafé en maak kennis met de Groningse cultuur. Misschien heeft die vriendelijke Stadjer naast je nog een onverwachte tip.

De creatieve energie spat van de muren. Mooi of lelijk? Het Groninger Museum staat er al sinds 1994, maar is nog steeds onderwerp van discussie over moderne architectuur. Laat dat vast voldoende aanleiding zijn voor een bezoek. De veelzijdige collectie en de vernieuwende, af en toe behoorlijk prikkelende tentoonstellingen maken de ervaring compleet.

Groninger Museum in Groningen / Copyright © JTravel.nl  Groninger museum

Vroeger boden de Groningse hofjes gratis onderdak aan armen, weduwen en zieken. Tegenwoordig wonen er allerlei particulieren in deze oases van rust in de binnenstad. Bij een handvol kun je even binnenlopen voor een moment stilte. Sommige bomen in de bloemrijke tuinen zijn zo oud, dat ze de bewoners van vroeger nog hebben meegemaakt.

Hofjes in Groningen / Copyright © JTravel.nl

 

Noorderhaven en hoge der Aa

De oude pakhuizen langs het diep verklappen de bedrijvigheid van vroeger. Schepen voeren hier af en aan en je hoorde de hele dag ratelende wielen en getrappel van paardenhoeven. Al struinend langs de kades, kom je langs maar liefst 28 rijksmonumenten en 11 gemeentelijke monumenten. Alsof je een schilderij in stapt.

Noorderhaven in Groningen / Copyright © JTravel.nl

 

Horecagelegenheden aan de Grote Markt in Groningen / Copyright © JTravel.nl De grote markt

 

Martinikerk en toren

De Martinitoren, staande aan de Grote Markt, is met zijn 96,8 meter de hoogste toren van de stad Groningen. De toren hoort bij de Martinikerk. Voor de stadjers, de inwoners van de stad, heeft de toren de bijnaam d’ Olle Grieze, Gronings voor de oude grijze.

Bestand:Martinitoren Groningen.JPG - Wikipedia

Bijna 300 stenen traptreden

Reken niet op een lift. Het beklimmen van d’Olle Grieze, onze oude grijze, is noeste arbeid. Niet voor niets zijn de meeste bezoekers ongeveer een uur binnen. Maar je work-out wordt rijkelijk beloond. Om de zoveel treden sta je oog in oog met de gewelven van de Martinikerk, eeuwenoude ornamenten, de loeizware klokken of de reusachtige vlaggenstokken. Bij de eerste trans kun je naar buiten en op 39 meter hoogte rond de toren lopen.

Groningen is jong. Maar waar ervaar je die energie nu echt goed? Vind een plekje tussen de fietsen op het Academieplein en kijk om je heen. Dit plein aan de Broerstraat tussen de Oude Boteringestraat en de Oude Kijk in ’t Jatstraat is het epicentrum van studentenstad Groningen.

Forum Groningen

In het hart van de Groningse binnenstad staat sinds kort het Forum; een ontmoetingsplek voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld van nu en de mogelijkheden van morgen. Het Forum wil verrassen en inspireren met onder andere Storyworld, 5 filmzalen, het Smartlab, horeca, de stadsbibliotheek en het hoogste dakterras van Groningen met fenomenaal uitzicht én een rooftop cinema.

 

Interieur Stationshal