Appingedam

APPINGEDAM

Tweede historische stad van de provincie

Steden zijn schaars in Groningen. Appingedam is naast de stad Groningen de enige plaats in de provincie met middeleeuwse stadsrechten. Daar hebben ze dan ook goed hun best voor gedaan. De rijkdom uit de tijd dat Appingedam een handelscentrum van belang was, is nog overal zichtbaar. Pragmatisch waren ze hier ook. De hangende keukens zijn het tastbare bewijs.

Havenstad met rijke historie

De oude historische binnenstad van Appingedam nodigt uit tot een verrassende stadswandeling. De romanogotische Nicolaikerk, de oude rechtbank, het Raadhuis: tientallen eeuwenoude panden ademen de geschiedenis van deze stad. Loop van bruggetje naar bruggetje om de door ondernemerslust verkregen rijkdom van vroeger op je in te laten werken. Meer van deze rijkdom en historie bekijk je in Museum Stad Appingedam en de Groninger Zilverkamer met een grote collectie Gronings zilver.

 Hangende keukens

Wat doe je als je meer woonruimte wilt, maar je huis ingeklemd tussen bebouwing en het water staat? Dan bouw je een deel ervan gewoon boven het water. De befaamde ‘hangende keukens’ van Appingedam hangen als een soort erkers boven het Damsterdiep. Op de brug bij het Gouden Pand kun je ze goed bekijken. Maar eigenlijk is dit stadje bij uitstek geschikt om vanaf het water te verkennen. Vaar met de Damsterveer, sloep of kano rond het centrum en maak een stop bij de nieuwe Jachthaven. Deze haven ligt in het centrum van de stad, midden in het Overdiep.

 

Afbeeldingsresultaat voor appingedamkayak route Rijn Meije Appingedam - WikipediaOude centrum Appingedam